Čokoladna torta s likerom od jaja

Recept preuzet sa : http://www.ljiljananieder.com

 Sastojci

    BISKVIT I:
    čokolada za kuhanje: 50 g
    maslac: 30 g
    jaje: 3
    voda, hladna: 3 žlice
    šećer: 125 g
    vanilin šećer: 1 vrećica
    brašno: 50 g
    škrobno brašno, Gustin: 50 g
    kakao: 20 g
    prašak za pecivo: 2 žličice (lagano uzvršene)
    PRELJEV:
    čokoladno mlijeko: 12 žlica
    KREMA I:
    želatina: 6 listova
    liker od jaja: 300 ml
    vrhnje za šlag: 400 ml
    vanilin šećer: 2 vrećice
    BISKVIT II:
    čokolada za kuhanje: 35 g
    maslac: 20 g
    jaje: 2
    voda, hladna: 2 žlice
    šećer: 80 g
    vanilin šećer: 1 vrećica
    brašno: 35 g
    škrobno brašno, Gustin: 35 g
    kakao: 15 g
    prašak za pecivo: 1 žličica (vrhom puna)
    PRELJEV:
    čokoladno mlijeko: 8 žlica
    KREMA II:
    želatina: 4 lista
    liker od jaja: 200 ml
    vrhnje za šlag: 270 ml
    vanilin šećer: 1 ½ vrećica
    GLAZURA:
    čokolade za kuhanja: 150 g
    vrhnje za šlag: 150 ml
    maslac: 25 g









 Priprema

Za biskvit I: Čokoladu sitno narezati i zajedno s maslacem na laganoj vatri otopiti i ohladiti. Bjelanjke zajedno s 3 žlice hladne vode čvrsto mikserom izraditi. Postepeno dodavati šećer i vanilin šećere neprestano mikserom miješajući. Žumanjke jedan po jedan dodavati i dalje mikserom miješajući. Zatim rastopljenu, ohlađenu čokoladu dodati i kratko izmiješati.

Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao dobro izmiješati i prosijati. Dodati smjesi od jaja i oprezno žlicom ili metlicom za snijeg izmiješati, podižući smjesu od dolje prema gore. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Tijesto izliti u kalup, vilicom fino izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, oko 30 minuta. Pečeni biskvit oprezno nožem odvojiti od ruba i ostaviti da se ohladi. Hladan jednom vodoravno prerezati.

Za kremu I: Želatinu staviti u hladnu vodu da omekša, nabubri. Zatim želatinu dobro ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Izmiješati s likerom od jaja i ostaviti da se hladi 5 – 10 minuta, odnosno dok se smjesa ne počne stezati. Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom čvrsto mikserom izraditi i oprezno izmiješati sa smjesom od likera.

Donji biskvit staviti na tanjur za tortu, poprskati sa 6 žlica čokoladnog mlijeka i namazati s 2/3 kreme te prekriti gornjim biskvitom, koji također poprskamo sa 6 žlica čokoladnog mlijeka. Tortu okolo namazati preostalom kremom i staviti u hladnjak da se krema dobro stegne.

Za biskvit II: Biskvit II na isti način pripremiti kao i biskvit I sa navedenim namirnicama za biskvit II. Staviti peći u kalup za tortu promjera 18 cm, u zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 20 minuta. Ohlađen biskvit jednom vodoravno prerezati.

Za kremu II: Kremu II pripremiti na isti način kao i kremu I sa navedenim namirnicama za kremu II.

Kada se prva torta dobro ohladila, izvaditi iz hladnjaka i dio gdje ćete položiti manju tortu tanko namazati s malo kreme. Položiti jedan biskvit, poprskati ga sa 4 žlice čokoladnog mlijeka, premazati sa 2/3 kreme, položiti drugi biskvit, poprskati ga sa 4 žlice mlijeka i rub namazati preostalom kremom. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći). Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.

Za glazuru: Vrhnje za šlag zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati sitno narezanu čokoladu i maslac te miješati sve dok se čokolada ne otopi. Pustiti da se malo ohladi (uz povremeno miješanje) i preliti po torti, tako da glazura curi po rubovima.

Tortu ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata da se hladi. Rezati vlažnim nožem!




0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.