BIJELI EGIPAT torta - odlična kremasta torta za sve prilike !


Sastojci

Broj osoba:
    15 osoba

     Sastojci za svaki od 3 biskvita 3 bjelanjaka, 4 kašike šećera, 4 kašike mljevenih lješnjaka,1 kašika brašna
     Krema od žumanjaka 700 ml mlijeka,10 kašika šećera 2 kesice burbon vanilin šećera,9 žumanjaka 8 kašika gustina / škrobnog brašna, 100 gr bijele kuhinjske čokolade 150 ml vrhnja za šlag,3 kašike šećera u prahu, 80 gr margarina
     Šlag krema 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
     dekoracija 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka, 200 gr bijele čokolade









Priprema

Težina:
    Jednostavno

    1

    Biskvit/ Kora;

    -razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
    -mutiti bjelanjke sa šećerom
    -dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
    -posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
    -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
    -pripremiti pripremiti ukumno ovakve 3 indentične kore / biskvit

 Dekoracija
    -za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
    razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
    -krupno stucati lješnjake

    Krema od žumanjaka:
    -prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
    -žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
    -dodati ostatak mlijeka i gusti,sve dobro izmješati
    -potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
    -dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
    -ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
    -u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
    potom ovu smjesu dodati u smjesu
    -dodati izgnječen margatin

Šlag krema
    -izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu







izvor : coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.