BIJELI EGIPAT torta - odlična kremasta torta za sve prilike !
Sastojci
Broj osoba:
15 osoba
Sastojci za svaki od 3 biskvita 3 bjelanjaka, 4 kašike šećera, 4 kašike mljevenih lješnjaka,1 kašika brašna
Krema od žumanjaka 700 ml mlijeka,10 kašika šećera 2 kesice burbon vanilin šećera,9 žumanjaka 8 kašika gustina / škrobnog brašna, 100 gr bijele kuhinjske čokolade 150 ml vrhnja za šlag,3 kašike šećera u prahu, 80 gr margarina
Šlag krema 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
dekoracija 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka, 200 gr bijele čokolade
Priprema
Težina:
Jednostavno
1
Biskvit/ Kora;
-razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
-mutiti bjelanjke sa šećerom
-dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
-posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
-pripremiti pripremiti ukumno ovakve 3 indentične kore / biskvit
Dekoracija
-za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
-krupno stucati lješnjake
Krema od žumanjaka:
-prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
-žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
-dodati ostatak mlijeka i gusti,sve dobro izmješati
-potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
-dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
-ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
-u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
potom ovu smjesu dodati u smjesu
-dodati izgnječen margatin
Šlag krema
-izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
izvor : coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar