Predivna pogača – djeca je obožavaju !!
Sastojci
Potrebno za testo:
2 zumanceta
kasika masti
100 gr margarina
650 gr brasna
1 kockica kvasca
1 kasicica secera
2 kasicice soli
350 ml mleka
Za premazivanje
1 zumance
malo mleka
Priprema
Težina:
Srednje zahtjevno
1
U mlako mleko staviti kvasac, šećer i malo brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.
Dva žumanceta sjediniti sa mašću zatim dodati mleko sa nadošlim kvascem, posoliti i brašnom zamesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da testo nadođe.
Nadošlo testo podeliti na dva jednaka dela.
2
Jedan deo podeliti na 2 a drugi na 4 dela.
3
4 dela svaki posebno razvući u krug, zatim ih premazati margarinom osim poslednjeg kruga i složiti jedan na drugi tako da poslednji bude onaj nepremazani.
4
Sve zajedno razvući u još malo veći krug, a onda iseći na 6 jednakih trouglova.
5
Svaki trougao posebno urolati kao kiflu.
6
Složiti ih u okruglu tepsiju kojoj se skida obruč veličine 26 cm, tako da se u sredini kiflice sastavljaju i preklapaju.
7
Dva preostala testa razvući što tanje, na 60-70 cm dužine, zatim premazati margarinom i urolati kao prut.
8
Sastaviti ih na početku i uvrteti. Pletenicu staviti oko ivice tepsije.
9
Pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da pogača nadođe. Nadošlu pogaču premazati umućenim žumancetom i mlekom.
10
Peći u zagrejanoj rerni na 250 °C 5 minuta, zatim pokriti papirom za pečenje, smanjiti temperaturu na 180 °C i peći još 30-35 minuta.
izvor : http://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar