Pokladne krofne


Sastojci

Broj osoba:
    4 osobe

    Tijesto:
     70 gr maslaca
     6 komada žumanjaka
     1 kašika ruma
     280 gr brašna
     1/2 kesice peci praška
     1 kašika šećera
     2 dl vrhnja ili mlijeka
     30 gr kvasca






Priprema

Vrijeme pripreme:
    90 min
Težina:
    Srednje zahtjevno

    Postupak:
    1

    Maslac i žumanjke dobro izraditi i dodati brašno sa praškom za pecivo.
    2

    Kvasac rastopiti u mlakom vrhnju sa kašikom šećera i sačekati da uzdigne.
    3

    Uzdignuti kvasac dodati smjesi maslaca,žumanjka i brašna i dobro kuhačom razraditi tijesto sve dok se ne pojave mjehurići. Rum dodati po ukusu.

    Ostaviti da se udupla na toplom mjestu.
    4

    Tijesto razvaljati i praviti krofne i ostaviti da odstoje 1/4 sata na radnom stolu pazeći da se ne obrazuje korica (najbolje pokriti kuhinjskom krpom ili folijom).
    5

    Pržiti na dubokom ulju okretajući stranu krofni koja je bila gore da se prva prži. Kad su pržene izvaditi na papirni ubrus i posuti šećerom u prahu.

Posluživanje

Poslužiti dok su tople ili ih puniti sa džemom,nutelom ili pudingom i počastiti se.







izvor : http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.