Goveđi gulaš sa šampinjonim

 Sastojci:

- 100-200g dimljene slanine
- 500gr govedine
- 1/2L soka od paradajza (tomatelo, tomatino)
- 1/2L crnog vina
- 1-2 lista lovora, malo timijana, bibera i soli
- 1 manja glavica crnog luka
- 25gr maslaca
- 1 kašika brašna
- 400gr svežih šampinjona
- 1/2L supe od kocke
- 1/2kg širokih rezanaca (testenina) po želji, može se poslužiti i bez testenine





Priprema:

Slaninu iseći popreko na tanke trake i propržiti na malo ulja, stalno mešajuci dok ne postane hrskava. Zatim je staviti na papirni ubrus da dobro upije masnoću. Meso iseckati na kockice iste veličine i pržiti na vrelom ulju dok ne porumeni. U šerpu sa govedinom naliti malo gustog soka od paradajza, a zatim naliti crnim vinom, s tim što se vino dodaje po malo pošto uvri, do kraja kuvanja je potrebno naliti celu količinu. Dodati čen sitno seckanog belog luka i 1-2 lista lovorovog lista, malo bibera, timijana i posoliti po ukusu. Povremeno nalivati supom od kocke, koju ste u međuvremenu pripremili. Kuvati na laganoj vatri sat vremena. Dodati glavicu crnog luka seckanu na veće kocke. Posebno izmešati kašiku brašna sa kockom putera i dodati u gulaš. Krčkati tako nekih pola sata na laganoj vatri i voditi računa da se doda vino kada ispari. Zatim mesu dodati seckane šampinjone na listiće i slaninu koju ste predhodno upržili. Krčkati još nekih pola sve zajedno. Na kraju dodati vegetu po ukusu. Kao prilog uz gulaš ide testenina pripremljena na uobičajen način.
Napomena: Ovo su mere za gulaš za otprilike, šest osoba i za kuvanje na šporetu. Za kuvanje gulaša u kotliću, na otvorenoj vatri, svakako vam je potrebna dupla mera što se materijala tiče. Takođe, kuvanje gulaša u kotliću zahteva i više vremena, ali je svakako dokazano da je gulaš mnogo bolji, ako se kuva duže.



izvor : moje-grne.com

0 komentari:

Objavi komentar

Translate

Facebook stranica

Popularno u posljednjih 7 dana

Pokreće Blogger.