Jako fino tijesto koje se vrlo jednostavno oblikuje
Sastojci
120 ml vode
240 ml mlijeka
40 g smedjeg secera
2 zlice Meda od bagrema Podravka
1 vrecica suhog kvasca (7 g)
2 zlice otopljenog maslaca
500 g brasna
1/2 zlicice soli
Otopina za kuhanje peciva
2 l vode
5-6 zlica Sode bikarbone Dolcela
Dorada
1 bjelanjak za premaz
krupna morska sol za posipanje
Priprema
1.
Vodu , mlijeko ,secer i med zagrij na toplo , mijesajuci da se secer otopi . U toplu mjesavinu dodaj kvasac i pusti 5-6 min da se napravi pjenica . Brasnu dodaj sol i otopljeni maslac , te na kraju pjenicu od kvasca . Umijesi mekano tijesto , ako trebas dodaj jos zlicu-dvije vode .
2.
Tijesto podijeli na komade zeljene velicine ja sam napravila 4 veca peciva i 12 manjih , a vi ako zelite mozete napraviti 8 vecih peciva . Tijesto netrebate formirati , samo laganu umijesi u kuglice i ostavi pokriveno cistim ubrusom da se malo odmori i gluten opusti 20 min .
3.
Odlezano tijesto formiraj u zeljene oblike . Slazi na pleh lagano posut brasnom . Pokrij peciva i pusti neka uzlaze 30 min . U medjuvremenu stavi vodu da kuha , pa kada uzvre pazljivo dodaj sodu bikarbonu , budi pazljiva jer voda odmah jako uspjeni i prekipi . Najbolje je da dodajes zlicu po zlicu sode .
4.
Uzasla peciva lagano spustaj u vrelu kupku i kuhaj ih oko 30 sek sa svake strane . Supljom zlicom vadi peciva na lim oblozen papirom za pecenje . Svako pecivo premazi ulupanim bjelanjkom i pospi sa krupnom soli ako zelis , ja nisam . Peciva za hot dog zarezi ostrim nozem ukoso tri puta , a mini peciva za sliders zarezi u kriz .
5.
Pripremljena peciva , peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 10 - 13 minuta dok lijepo ne porumene i dok se ne ispeku . Pecena peciva prebaci na resetku za hladjenje . Hladne serviraj ili spremi u vrecice i zaledi do upotrebe .
Nema komentara:
Objavi komentar