Brusnica je nizak žbun koji može da naraste do 25 cm. Izdanci su pri dnu odrveneli, a na krajevima su belo-ružičasti cvetovi koji kasnije postaju plodovi. Lišče je zelene boje, a zimi postaje crveno, kada je biljka u fazi mirovanja. Plod je crvena kisela bobica. Jedna biljka može da traje i do 30 godina.
Brusnica traži humusna i kisela tla, pomalo u hladovini. Zbog toga se tlo treba posuti sumporovim prahom. Brusnicu treba saditi na razmaku od 25 cm, a razmak između redova treba da bude 90 cm. Zemiljište je potrebno očistiti od korova i dobro pođubriti. Biljka na istom mestu raste veoma dugo i daje puno plodova. Najbolje brusnice odskaču od tla kada se bace kao lopta, i to je znak da je vreme za berbu.
Sadrži mnogo organskih kiselina, minerala, provitamina A, B komplekse i omega 3 masne kiseline. U 100g brusnice najzastupljeniji vitamin su kalijum (85 mg) i kalcijum (8 mg). Ugljenih hidrata ima 12, 2 g a masti 0,1 g dok je holesterol na nuli. Zbog toga što sadrži dosta vitamina C, ova biljka ima kiseo ukus. Brusnica ima antibakterisjko i antimikrobno dejstvo.
Lekovita svojstva brusnice:
smanjuje rizik od nastanka raka – sprečava uvećavanje ćelija i širenje raka po telu
smanjuje šečer
ima ulogu u obnovi vida
predstavlja meru prevencije kardiovaskularnih bolesti
deluje na alergije
leči upala bešike i infekcije urinarnog trakta – u narodnoj medicine brusnica se najviše koristi u ove svrhe
smanjuje rizik od bolesti zuba i desni
uništava Helicobacter pylori – uzročnika čira na želudcu
blagotvorno deluje na bubrege
Brusnica se konzumira kao sveža, smrznuta, u obliku čajeva i sokova, džemova i kao dodatak raznim jelima.
SOK OD BRUSNICE – sirup
Sok je veoma zdrav za srce i sadrži dobar holesterol. Smanjuje infekcije urinarnog trakta, blagotvorno deluje na sluznicu usne duplje i na crevnu floru. Pojačava dejstvo antibiotika, i rešava problem stalnom mokrenja. Čuva zdravlje prostati i sprečava nastanak kamena u bubrezima.
1 kg sveže brusnice oprati, ocediti i zatim preliti sa 100 ml hladne vode. Ispasirati i preliti sa 1 l vode. Dodati sok od jednog limuna, dobro izmešati i ostaviti da odstoji jedan dan. Povremeno mešati i skidati penu sa gornjeg sloja. Kada sve odstoji, dodati 300 g šećera i prokuvati dok ne proključa. Posle ključanja, kuvati jos 5 minuta, svo vreme skidajući penu. Dok je sok mlak sipati u tegle i zatvoriti, čuvati na tamnom i hladnom mestu. Pre upotrebe razblažiti sa vodom, po ukusu.
ČAJ OD BRUSNICE
Ovaj čaj je pravi saveznik u borbi protiv ešerihije, jer deluje kao pročišćivač izbacujući nepotrebne bakterije iz urinarnog sistema. Osim toga, ublažava menstrualne bolove. Ubrzavam metabolizam i zato je pogodan u držanju dijete.
Čaj se veoma lako pravi. Kašiku ploda brusnice (svežeg ili suvog) preliti sa 250 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10 min. Zasladiti medom po ukusu. Rado boljeg efekta, možete dodati i 5 kašika koncentrovanog soka.
Čaj možete napraviti i od listova, tako što ćete jednu kašiku suvih listova preliti sa 250 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 10 min i zasladi
Čaj se kao lek preporučuje piti 3 puta dnevno oko mesec dana, a kada se tegobe otklone ređe.
Čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama koje su alergične na aspirin (salicilnu kiselinu).
SOS OD BRUSNICA
Sos možete poslužiti uz bilo koju vrstu pečenja.
U 250 ml vode dodati 200 g šečera i kuvati dok ne proključa. Dodati 350 g brusnica i kuvati još 10 minuta. Ostaviti da se ohladi, tada će se i zgusnuti, i poslužiti hladno uz pečenje.
PEKMEZ OD BRUSNICA
Pekmez je idealan kao poslastica uz dodatak mnogim kolačima i kao slatko uz pečenja.
U 1,5 l vode staviti 300 g brusnica i 100 g šećera. Prokuvati pa dodati sok od jednog limuna i jednu narendanu jabuku. Kuvati dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Sipati u staklene tegle i čuvati na tamnom i hladnom mestu.
SALATA OD BRUSNICA
Sala je idealna večera ljudi koji su na dijeti, ali je istovremeno veoma zdrava i lekovita.
Pomešati 150 g brusnice, 200 g paradajza iseckanog na kriške, 2 iseckane glavice mladog luka i 200 g sira. Po ukusu dodati so, biber i ukrasiti peršunovim listom.
MASKA ZA PROBLEMATIČNU KOŽU
Sa mlekom u prahu – Pomešati dve kašike soka od brusnica sa kašičicom soka od grožđa i i dodati melko u prahu dok se smesa ne zgusne. Ova maska je dobar saborac protiv učestalih akni.
Sa biljem – Pomešati pola kašičice listova brusnice sa isto toliko kamilice, nevena, preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji. Masu naneti na lice, ostaviti 10 minuta pa blagi isprati. Ova maska ima protivupalno dejstvo, pomaže u borbi sa bubuljicima i ostalim nepravilnostima.
Nema komentara:
Objavi komentar