Baklava


Sastojci

    500 g (pakovanje) jufke za baklavu
    500 g mljevenih oraha
    250 g putera

    TIRIT
    1 žumance
    100 g putera
    brašno

    AGDA
    1 kg šećera
    1 l vode
    1 limun











Priprema

    TIRIT
    1.

    Pomiješati žumance, puter sobne temperature i brašna onoliko koliko treba da dobijete tvrđe tijesto. Naribati na rende, ravnomjerno posuti po plehu i ostaviti 24 h da se suši.

    SLAGANJE BAKLAVE
    1.

    Otopiti puter. Orahe samljeti i pomiješati sa tiritom.

   

    Dobro namastiti tepsiju i na dno staviti 5 kora (svaku premazati otopljenim puterom). Posuti mješavinom oraha i tirita pa prekriti sa 3 kore. Svaku koru namastiti i dlanovima pritiskati kako bi površina ostala ravna. Ponavljati postupak dok se ne potroši jufka i fil, s tim da zadnji sloj jufke sadrži 5 kora.

   

    Baklavu izrezati na oblik romba i zaliti sa ostatkom otopljenog putera.

   

    Peći sat vremena na 180 stepeni.

    AGDA
    1.

    Kad je baklava pečena, skuhati agdu od šećera, vode i narezanog limuna. Vrućom agdom zaliti prohlađenu baklavu.










izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar