Karamel sladoled – bolji od kupovnog !


Sastojci

    300 g šećera
    500 ml svježeg slatkog vrhnja
    1/4 žličice fleur de sel (možete izostaviti)
    1/2 žličice ekstrakta vanilije
    250 ml mlijeka
    3 jaja





Priprema

    1.
    Zagrijavajte 200 g šećera u dubokoj tavi debljeg dna da se otopi – u početku miješajte vilicom ili kuhačom da se šećer ravnomjerno zagrije, kad se počne topiti prestanite miješati dok se sav ne otopi i dobije zlatnu-karamel boju.
    2.

    Ulijte 300 ml vrhnja u otopljeni šećer – pazite jer će prskati. Nastavite kuhati miješajući neprekidno drvenom kuhačom dok se sav karamelizirani šećer ne otopi. Pretresite u zdjelu, u miješajte ekstrakt vanilije i sol, i ostavite da se ohladi (imala sam par komadića koji se nikako nisu htjeli istopiti pa sam onda karamel procijedila da ih odstranim).
    3.
    Stavite mlijeko i preostalo vrhnje (200 ml) sa 100 g šećera u posudu i zagrijte do vrenja.
    4.
    Lagano pjenjačom razmutite jaja pa ulijte u tankom mlazom polovicu vrućeg mlijeka s vrhnjem neprestano miješajući pjenjačom. Vratite sve u posudu s ostatkom mlijeka i vrhnja i opet zagrijavajte na srednje jakoj vatri miješajući dok se krema ne počne zgušnjavati – ne smije provreti, već dostići oko 80°C.
    5.
    Procijedite kremu kroz mrežasto cjedilo i pomiješajte s ohlađenim karamelom.
    6.
    Ohladite dobro ovako pripremljenu smjesu u hladnjaku, par sati.
    7.
    Ako imate stroj za sladoled, ulijte dobro ohlađenu smjesu i radite po uputama za vaš stroj. Prebacite sladoled u posudu pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač.
    8.
    Ako nemate stroj za sladoled (kao ja), ulijte smjesu u posudu pogodnu za zamrzavanje, dobro zatvorite i hladite u zamrzivaču dok se ne stisne (promiješajte vilicom otprilike sva 2-3 sata). I ovako ručno rađen, bez stroja, sladoled je bio savršeno mekan i kremast, nakon što se hladio cijelo poslijepodne i noć u zamrzivaču.





izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar