Lambada torta
Sastojci
biskvit: 3 jaja
70 g šećera
90 ml soka od naranče
70 g kiselog vrhnja
220 g oštrog brašna
2 poravnate žličice praška za pecivo
ribana korica 1 veće naranče
120 ml ulja
žele: 600 ml soka TO 100% naranča
37 g prašak za puding od vanilije
20 g glatkog brašna
50-60 g šećera
krema: 600 ml mlijeka
30 g šećera
37 g praška za puding vanilija
40 g glatkog brašna
20 g maslaca
1 žličica arome vanilija
100 ml vrhnja za šlag
čokoladni preljev: 100 g tamne čokolade
100 ml vrhnja za šlag
čokoladna glazura: 100 g tamne čokolade
6 žlica vode
4 žlice ulja
petite beure keksi
Priprema
Težina:
Jednostavno
1
Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa 30 g šećera istucite u čvrst snijeg.
Žumanjcima dodajte preostali šećer 40g i istucite dok ne udvostruče volumen i posvijetle.
U tankom mlazu dodajte ulje uz lagano miksanje.
Dodajte kiselo vrhnje,promiksajte.
Dodajte sok od naranče i koricu naranče.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo.
Sjedinite smjesu.
Dodajte snijeg od bjelanjaka,umiješajte ga špatulom ili prvu polovicu mikserom na najnižoj brzini,ostalo špatulom.
Pecite u okruglom kalupu veličine 24 cm.
Pečete dvije kore,svaku na temperaturi od 170C-25 min. ili na 180C-15 min.
Ako pečete sve odjednom imajte na umu produžiti vrijeme pečenja za duplo.
Gotove biskvite ohladiti.
2
Napravite žele od naranče.
Ja sam koristila sok TO od 100% naranče koji nije zaslađen,pa zato toliko šećera.
U 500 ml soka dodate šećer i stavite na laganu vatru.
U preostalih 100 ml soka razradite prašak za puding i brašno.
Razrađeno ukuhajte u sok na vatri do gustine pudinga.
Najsigurnije da skuhate žele bez grudica je da ulijevate kroz cijedilo razmućeni prašak za puding i brašno u sok na vatri,tako ćete zaobići moguće grudice.
Vruće odmah preljevate preko dviju kora.
Ohladiti na sobnoj temperaturi,pa preseliti u hladnjak.
3
Za kremu na laganu vatru stavite kuhati 500 ml mlijeka i šećer.
U preostalih 100 ml mlijeka razmutite prašak za puding i brašno.
Razmućeno ulijevate u mlijeko na vatri .
Kuhati do gustoće pudinga.
Skloniti sa vatre i u vruće umiješati maslac,dok se ne rastopi.
Hladiti na sobnoj temperaturi,pa preseliti u hladnjak da se skroz ohladi.
Ohlađeno promiksati pa u tankom mlazu ulijevati vrhnje za šlag i tući na najjačoj brzini dok se šlag ne istuće.
4
Slaganje torte:na pladanj za serviranje staviti jedan biskvit i lagano ga premazati otopljenim đemom od marelice,samo tanak sloj.
Namočiti kekse samo kratko u soku od naranče u koji dodate malo ruma i slažite tako kekse dok ne prekrijete površinu.
Na kekse premažite kremu.
Stavite u hladnjak na hlađenje.
Za preljev topite čokoladu u vrhnju za šlag i mlako prelijete preko stisnute kreme.
Pričekate da se čokolada stisne pa stavite drugi biskvit,premažete đemom od marelica ,na to slažete petit kekse namočene u soku i malo ruma,premažete ostatkom kreme i stavite u hladnjak da se krema stisne.
Tortu slažite u obruču koji obložite plastificiranom folijom.
Kad se torta stisne uklonite obruč i premažite bočno tortu sa tučenim slagom .
Prelijte čokoladnom glazurom.
izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar