Birne Helene


Sastojci

    
2 kruske
500ml vode
60grama secera i mala zlica cimeta
     
     Za valjanje krusaka
     
1 Velika zlica brasna,
1 Vz kaka
 200grama brasna,
250grama secera,
30grama kaka
1 mala.z praska za p.
1m.z sode pola
m.z.soli
2jajeta
250ml kiseloga mlijeka,
120ml maslinovog ulja







Priprema

Težina:
    Jednostavno

  

    Pecnicu zagrijati na 180,kruske oprati i ocistiti pomocu male zlice sredinu vaditi.U vecem loncu uljeti vodu i secer,malu zlicu cimeta i kruske kuhati poklopenje oko 20min.Kruske ocjediti i ostaviti kratko na stranu.Ako vam je to sve previse mozete i kruske iz limenke.


    Sve suhe sastojke sjediniti u jednu posudu a mokre u drugu posudu.Mokre sastojke miksati na laganoj brzini i postepeno dodavati suhe sastojke.Kalup pomastiti i sa brasnom posuti.smjesu uljeti,kruske uvaljati u brasno i kakao pa sloziti u smjesu i pritisnuti lagano do kraja dna.

    Kolac peci na 180, 45-55 min.Prilagodite temp. i vrijeme vasoj pecnici!
 

    Kolac ostaviti u kalupu da se posve ohladi ali ne u hladnjaku,moze na balkonu ako je hladnije.Posuti ga secerom u prahu ili preliti sa cokoladom.






izvor : coolinarika.com


Nema komentara:

Objavi komentar