Savršena torta od badema i čokolade


Potrebni sastojci:


Kora

    113 g čokolade za kuvanje
    2 kašike ruma ili kafe
    113 g putera na sobnoj temperaturi
    130 g šećera plus jedna kašika
    3 jaja, razdvojena belanca od žumanaca
    Malo soli
    35 g mlevenih badema
    ¼ kašičice ekstrakta badema
    75 g brašna

Za preliv

    113 g čokolade
    4 kašike ruma ili kafe
    170 g putera
    Listići badema za posipanje







Uključite rernu da se greje na 180C, a okrugli kalup za torte namastite i obložite masnim papirom.

Čokoladu prelijte rumom ili kafom, pa stavite da se otopi na pari i ostavite da se hladi.

U posudi za mućenje mikserom mešajte puter i šećer dok ne postane penasto, nakon toga dodajte žumanca jedno po jedno, čokoladu, ekstrakt badema i mlevene bademe, pa mešajte da se sve sjedini.

U posebnoj posudi miksajte belanca sa malo soli dok ne postanu čvrsta, dodajte kašiku šećera i mešajte dok se ne pojave čvrsti vrhovi.

Belance, deo po deo, polako umešajte u čokoladnu smesu, a na kraju dodajte i brašno. U ovom slučaju ne koristite mikser već varjaču.

Smesu istresite u kalup i pecite 25 minuta.

Za preliv na pari istopite čokoladu sa rumom i kafom. Sklonite čokoladu sa pare pa dodavajte kašiku po kašiku putera i mešajte dok se sve ne sjedini, ostavite preliv da se hladi 15-20 minuta, s tim da svakih pet minuta promešate.

Preko ohlađene kore prelijte kremu, pa tortu pospite bademima u listićima.




izvor : http://lifepressmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar