ČOKOLADNA TORTA SVAKI ZALOGAJ SE TOPI U USTIMA


Recept, koji sam dobila pre nekoliko godina, malo sam izmenila i nastala je ova torta koja je jedinstvena jer miri sve ukuse: vole je čak i oni koji preferiraju voćne torte. Ogromna je , ima oko 40 parčeta , napravim je najbrže od svih drugih velikih torti sa pečenim koricama i ,što je najvažnije, još ne sretoh nekog ko se nije oduševio kad je probao.
Sastojci

    20kom. jaja (srednje veličine)
    500g + 16kašika šećera u prahu
    500g margarina
    600g čokolade
    300g mlevene plazme
    1l slatke pavlake










Priprema

    1.
    Uzmite 3 činije. Dve treba da budu velike zapremine ( kao činija u kojoj vam staje 1l umućene slatke pavlake ).
    2.
    Rastopite čokoladu u mikrotalasnoj ili običnoj rerni i ostavite da se prohladi (povremeno promešajte).
    3.
    U jednu činiju (veliku) odvojte belanca, u drugu (veliku) stavite žumanca a u treću stavite margarin (sa maslacem sam pravila ali je fil bio nešto mekši).
    4.
    U žumanca odmah sipajte 500g šećera u prahu i umutite ih mikserom da “pobele”.
    5.
    Margarin tkđ. penasto umutite mikserom.
    6.
    Sada umutite belanca postepeno dodajući 16 kašika šećera u prahu u čvrstu masu ( kad okrenete činiju da ne “mrdne” ).
    7.
    Umućena žumanca i umućeni margarin mikserom izmešati (u većoj činiji).
    8.
    Dodati mlevenu plazmu (isključivo plazmu) i rastopljenu čokoladu. Lepo izmešati mikserom.
    9.
    Sada će te kašikom (ne mikserom) šam od belanaca dodavati u masu od žumanaca i lagano mešati da belanca ne spadnu.
    10.
    Od ove mase imate fil i pečete kore. Pečete 4 kore od ,otprilike ,10 supenih kašika fila za svaku i to na pek papiru isključivo jer su jako tanke.
    Dimenzije mog pleha su 38×25. Pecite na 180 C , kratko , pazite da ne zagori.
    11.
    Umutite 1l slatke pavlake.
    12.
    Filujte : kora – čokoladni fil – pavlaka – kora – fil – pavlaka…
    Pečenu koru iz pleha treba izvaditi tako da ostane sa pek papirom odozdo da se ne bi zalepila za sto i kako bi ste je lako prebacili na poslužavnik kada filujete.
    Zajedno sa papirom prebacujete koru za filovanje, okrenete je i tek onda sklonite papir. Od ukupne mase , otprilike , ode 1/4 za kore, ostalo je fil. Ako više volite , možete praviti i nešto deblje korice.

Posluživanje
Torta je penasta a opet nije preslatka. Nema kuvanja i čekanja da se fil ohladi , isečete 4 komada pek papira tako da malo budu veći od dimenzija pleha ( ako imate 2 ista ili približno ista pleha još je bolje) ,sipate fil , razmažete, za čas ispečete jednu za drugom i to je to jer fil već imate. Visina torte je oko 10 cm. Baš je velika a iščezava brzo…








Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar