Vodena torta

Moja sestra Sasa nedavno mi je poslala obiteljski recept za vodenu tortu, tj. temeljni biskvit za kolace koji smo pravili godinama za rodendane i proslave. Njime bi se obicno nahranili svi gosti, razdijelio bi se susjedima, a mama bi jos komadic krisom zamrznula da nas iznenadi u one duge veceri kada u kuci nema niceg slatkog :). Za svoju prvu vodenu tortu posudila sam kreme od Monchi i Mignonne. Nadam se da se nece ljutiti kad probaju kolac (sastojke donosim radi preglednosti recepta).

Sastojci

Vodena torta, biskvit

    6 jaja
    450 gr secera
    15 zlica vode
    300 gr glatkoga brasna
    1 i pol prasak za pecivo
    150 gr mljevenih oraha
    1 naranca (korica)

Krema by Mignonne (iz: Cokoladni rolat)

    250 gr maslaca
    200 gr secera u prahu
    100 gr cokolade
    2 jaja

Krema by Monchi (iz: Chic chocolate cakes)

    300 gr mascarponea
    200 ml slatkoga vrhnja
    1 vanil secer
    200 gr bijele cokolade
    1 naranca korica

Cokoladna glazura

    150 gr cokolade
    4 zlice ulja

Preljev za kore

    1 naranca sok
    2-3 zlice secera





Priprema

    BISKVIT by Sasa: cvrsto umutiti 6 bjelanjaka i zatim im polako dodati 450 gr secera.
    Nakon toga u smjesu dodati 6 zumanjaka, jedno po jedno.
    Umijesati 15 zlica vode (sobne temperature) i brasno izmijesano s praskom za pecivo.
    Na kraju lagano dodati mljevene orahe i koricu narance.
    Dno vecega pleha ili kalupa za torte prekriti papirom za pecenje, a rubove namastiti i pobrasniti.
    Zagrijati pecnicu i peci kolac 10-ak minuta na temperaturi 180-200 C (ovisno o pecnici). Nakon toga temperaturu smanjiti na 160 C i kolac peci jos 30-40 minuta.
    Kolac se pece dugo jer je velik. Idealno ga je ostaviti u plehu preko noci da se polako hladi.
    Sutradan ga izrezati na 3 kore. Prije mazanja preliti ih preljevom.
    PRELJEV za kore: kuhati sok 1 narance sa secerom dok se ne dobije malo gusci sirup. Ohladiti ga i njime “pospricati” kore.
    KREMA by Mignonne: pjenasto izmijesati maslac sa secerom u prahu. Polako dodati 2 zumanjka.
    Rastopiti cokoladu i ostaviti ju da se malo ohladi. Zatim ju umijesati u kremu.
    Na kraju u sve lagano umijesati snijeg od 2 bjelanjka.
    Kremu malo ohladiti.
    KREMA by Monchislava: otopiti bijelu cokoladu i ostaviti da se lagano ohladi. Izmijesati mascarpone sa slatkim vrhnjem i u smjesu dodati rastopljenu bijelu cokoladu.
    Napomena: paziti da se mascarpone sa slatkim vrhnjem ne mijesa predugo kako smjesa ne bi postala suvise tecna. Vrlo je bitna i kvaliteta bijele cokolade buduci da je rijec o secernoj masi koja se brzo hladi i dosta je tvrda (najbolje ju je otopljenu najprije malo izmijesati mikserom, pa u nju polako dodavati smjesu vec izmiksanog mascarponea sa slatkim vrhnjem).
    U gotovu kremu dodati naribanu koricu jedne velike narance.
    Kremu dobro ohladiti u frizideru.
    Donju koru premazati cokoladnom kremom (jer je malo cvrsca), a gornju koru, kao i cijelu tortu bijelom mascarpone kremom.
    Na vrh staviti cokoladnu glazuru (prema vasem omiljenom receptu).
    Kolac je najbolji kada odstoji u frizideru preko noci.

Posluživanje

    Na slici je otprilike 1/5 torte, predvidena za zamrzavanje (za “crne dane” :).







Izvor: coolinarika.com 

Nema komentara:

Objavi komentar