TULUMBE: Detaljan recept sa svim cakama!

Sastav:

Tijesto:

    4 jaja ako su krupnija, ako su ona sitnija onda 5 komada
    2 čaše vode / 400ml
    pola čaše ulja
    250 g brašna
    prstohvat soli
    2 male kašike šećera
    1 l ulja za przenje

Agda:

    1 kg šećera
    3 čaše vode / 600ml
    par kolutića limuna



Priprema:

U malo dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer, so i pustiti da provri. Šerpu izmaknuti s vatre, pa u nju umiješati brašno. Miješati konstantno drvenom kašikom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte.

Tijesto ostaviti 10-ak min da se prohladi. Za to vrijeme posebno u neku činiju umutiti jaja, pa ih dodati tijestu. Nakon toga neko opet miješa drvenom kašikom, a ja sam koristila mikser i brže je i lakše, tako da preporučujem – ne dangubite, koristite mikser!

Znači, dobro izmiksati jaja sa tijestom dok se ne dobije neka mekša svilenkasta struktura tijesta.

Tim tijestom napuniti špric za tulumbe. Sad bih vam ja “trebala” reći, ako nemate špric za tulumbe koristite neki koji imate za šlag ili…, ali neću. Isprobala sam i tu varijantu sa špricom za šlag i nije mi se svidjelo nimalo, jer su tulumbe jako male. Prepržene su i krckave, zato što nemaju kapacitet da narastu i budu mesnate i iznutra. Zato preporučujem, ako želite prave tulumbe, nabavite pravi špric za njih. Ja imam plastični i koliko sam vidjela, zahvalniji je od ostalih (drvenih, limenih) jer se može lijepo oprati.

Nasuti litar ulja u dublju šerpu ili veću, dublju tavu (kod mene je bila tava). I ovo da naglasim jer je važno – u hladno ulje istiskivati tulumbe iz šprica.

Neka ne budu stisnute jedna do druge, jer će se njihova veličina uduplati prilikom prženja, zato neka imaju mjesta za plivanje. Kad ste završili sa istiskivanjem, stavite šerpu na ringlu, uključenu na 3, a kad vidite da se počnu pržiti i da se same okreću, smanjiti negdje između 3 i 2.

izvor: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar