Sok od kajsija - odlično ljetno osvježenje!

Recept je preuzet sa bloga, inače se ovo sprema na Bliskom Istoku i originalni naziv je Homemade Amar El deen. Meni se dopalo što ne mora satima da se pravi, skuvano je za 20 minuta i možemo imati sok ili namaz za palačinke preko cele zime....Nemate ostavu? i ne treba vam jer se ovo čuva u zamrzivaču. Probajte, možda će vam se dopasti.




Sastojci

    1 kg kajsija
    1 kg šećera
    sok od 1 velikog ili 2 mala limuna









Priprema

    1.

    Kajsije oprati, očistiti od koštica i ako ima nešto po njima, iseći na polovine ili četvrtina a i ne mora.

    Staviti ih u dublju šerpu sa težim dnom.
    2.

    Sipati šećer preko njih i ostaviti ih preko noći da odstoje.

    Sledećeg dana uključiti ringlu i staviti šerpu i pustiti da počne šećer da se otapa, smanjiti temperaturu i kuvati, povremeno mešajići, 20 minuta.

    Kajsije će omekšati i napraviće se gusta masa.

    Posle 20 minuta skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi i u ohlađeno dodati limunov sok.

    Staviti u blender i sve samleti u finu kremastu masu.
    3.

    Samlevenu masu stavljati u male kesice za zamrzivač po onoliko koliko ćete imati dovoljno za jednu upotrebu.

     Čuvati u zamrzivaču i koristiti po potrebi.
    4.

    Ako pravite sok, staviti masu od kajsija i dodavati vodu ili mineralnu gaziranu  vodu, onoliko koliko volite da vam je slatko, dodati još limunovog soka i kolutove limuna i poslužite hladno.
    5.

    Prijatno!!!!

Posluživanje

Ako pravite veću količinu soka koji će odmah da se pije, meso od kajsije će se odvojiti od vode, samo promešajte pre nego što sipate u čaše.

Nisam sigurna da li se može smanjiti šećer, verovatno da može, ja sam ovu turu napravila po originalnom receptu...na ovaj način se može praviti i od drugog voća i čuvati u zamrzivaču.












Nema komentara:

Objavi komentar