Sastojci
1 kg kajsija
1 kg šećera
sok od 1 velikog ili 2 mala limuna
Priprema
1.
Kajsije oprati, očistiti od koštica i ako ima nešto po njima, iseći na polovine ili četvrtina a i ne mora.
Staviti ih u dublju šerpu sa težim dnom.
2.
Sipati šećer preko njih i ostaviti ih preko noći da odstoje.
Sledećeg dana uključiti ringlu i staviti šerpu i pustiti da počne šećer da se otapa, smanjiti temperaturu i kuvati, povremeno mešajići, 20 minuta.
Kajsije će omekšati i napraviće se gusta masa.
Posle 20 minuta skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi i u ohlađeno dodati limunov sok.
Staviti u blender i sve samleti u finu kremastu masu.
3.
Samlevenu masu stavljati u male kesice za zamrzivač po onoliko koliko ćete imati dovoljno za jednu upotrebu.
Čuvati u zamrzivaču i koristiti po potrebi.
4.
Ako pravite sok, staviti masu od kajsija i dodavati vodu ili mineralnu gaziranu vodu, onoliko koliko volite da vam je slatko, dodati još limunovog soka i kolutove limuna i poslužite hladno.
5.
Prijatno!!!!
Posluživanje
Ako pravite veću količinu soka koji će odmah da se pije, meso od kajsije će se odvojiti od vode, samo promešajte pre nego što sipate u čaše.
Nisam sigurna da li se može smanjiti šećer, verovatno da može, ja sam ovu turu napravila po originalnom receptu...na ovaj način se može praviti i od drugog voća i čuvati u zamrzivaču.
izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar