Sladoled od ljesnika


Sastojci

    600ml (2 tetrapaka od po 314ml) nezasladenog kondenzovanog mlijeka
    100g secera
    3 vrecice vanilin secera
    3 zumanjka
    100-150g ljesnika (meni je bolje sa 150g :) )
    burbon vanilija








Priprema

    1.

    Prvo poprziti ljesnike u pecnici 10-ak minuta da porumene. Ocistiti ih od kozice i samljeti u multipraktiku da dobijete tecnu masu (ja meljem oko 5 minuta)
    2.

    Zumanjke i secere pomijesati u zdjelici kasikom, a mlijeko staviti da provrije. Kad zavrije skinuti sa vatre i neprestano mijesajuci pjenjacom uliti smjesu od jaja i secera. Mijesati da se sjedini, a zatim dodati i pastu od ljesnika i kasicicu burbon vanilije (prah ili pasta, sta imate).
    3.

    Sve vratiti ponovo na smanjenu temperaturu i mijesajuci pustiti da jos jednom prokljuca. Kad se pojave prvi baloncici, mijesati jos minut-dva da se lagano zgusne.
    4.

    Skinuti sa vatre, prebaciti u drugu zdjelu i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim staviti u frizider jos na par sati prije zamrzavanja.
    5.

    Zamrznuti i uzivati :D











izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar