Sladoled od ljesnika
Sastojci
600ml (2 tetrapaka od po 314ml) nezasladenog kondenzovanog mlijeka
100g secera
3 vrecice vanilin secera
3 zumanjka
100-150g ljesnika (meni je bolje sa 150g :) )
burbon vanilija
Priprema
1.
Prvo poprziti ljesnike u pecnici 10-ak minuta da porumene. Ocistiti ih od kozice i samljeti u multipraktiku da dobijete tecnu masu (ja meljem oko 5 minuta)
2.
Zumanjke i secere pomijesati u zdjelici kasikom, a mlijeko staviti da provrije. Kad zavrije skinuti sa vatre i neprestano mijesajuci pjenjacom uliti smjesu od jaja i secera. Mijesati da se sjedini, a zatim dodati i pastu od ljesnika i kasicicu burbon vanilije (prah ili pasta, sta imate).
3.
Sve vratiti ponovo na smanjenu temperaturu i mijesajuci pustiti da jos jednom prokljuca. Kad se pojave prvi baloncici, mijesati jos minut-dva da se lagano zgusne.
4.
Skinuti sa vatre, prebaciti u drugu zdjelu i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim staviti u frizider jos na par sati prije zamrzavanja.
5.
Zamrznuti i uzivati :D
izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar