Sastojci
4 komada oblatna
80 dag keksa
5-6 dl mlijeka
20 dag čokolade ili čokolade u prahu
25 dag margarina
6 žlica šećera
Dodatak osnovnom receptu
2 dl mljevenih oraha
2 dl krupnije narezanih oraha
Priprema
1
Kekse izlomiti na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe (originalni recept je bez oraha). Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.
2
Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse……..
3
……pa sve dobro promiješati da se keksi jednakomjerno natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.
4
Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu premazati smjesom od keksa i ……..
5
…..zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.
6
Ostaviti slatke salame pokrivene salvetom da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.
7
Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi a ove slatke salame pogodne su i za spremanje u ledenicu.
Izbor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar