Torta Royal

prefina torta ukoliko volite kombinaciju mousse od čokolade i Podravka džem od marelice. Kao dekoraciju koristila sam neodoljive raffaello kuglice...



Sastojci 12 osoba

    Za roladu
    70 grama šećer
    75 grama žumanjaka
    8 grama meda
    125 grama bjeljanjaka
    25 grama šećera
    55 grama glatkog brašna
    50 grama gustina (škrobnog brašna)
    Podravka džem od marelica

    Za mousse od čokolade
    600 grama kvalitetne tamne čokolade
    6 jaja
    110 grama šećera
    2 žlice kakaa u prahu
    600 ml vrhnja za šlag

    Za raffaello kuglice
    2 dl vode
    300 grama šećera
    250 grama margarina
    400 grama mlijeka u prahu
    200 grama kokosa
    100 grama oljuštenih i pečenih badema ili lješnjaka
    100 grama kokosa za valjanje kuglica





Priprema

    Za roladu
    1.

    Prvo ćemo napraviti biskvit za roladu.

    Stavite u zdjelu žumanjke, 70 g šećera i med. Umutite dobro mikserom dok smjesa nije pjenasta i svijetla. U drugoj zdjeli umutite bjeljanjke s 25 g šećera u ne previše čvrst snijeg.Umiješajte umućene bjeljanjke u smjesu od žumanjaka, naizmjenično s prosijanim brašnom (pomiješajte i prosijte skupa glatko i škrobno brašno). Miješajte polako, ručnom pjenjačom ili drvenom žlicom, laganim pokretima od gore prema dolje, da vam smjesa ne izgubi zrak i ne splasne.

    Pripremite veliki pleh (30x40 cm).

    Izrežite komad papira za pečenje veličine pleha (ostavite oko 1 cm duže sa svake strane).

    Na papir (nepodmazan) istresite pažljivo umućenu smjesu i žlicom rasporedite u tankom i ravnomjernom sloju. Pažljivo papir premjestite na pleh.

    Pećnica neka bude zagrijana na 230°C (205°C ako koristite ventiliranu pećnicu).

    Stavite peći biskvit - 5 minuta.

    Izvadite pleh iz pećnice i premjestite biskvit zajedno s papirom na radnu površinu.

    Nakon 30-ak sekundi do 1 minutu preokrenite biskvit i položite na drugi, čisti komad papira za pečenje. Odlijepite papir na kojem se biskvit pekao, s njim će otići i ona donja korica koja se obično odvaja kad biskvit premazujete pekmezom ili kremom.

    Ostavite biskvit da se ohladi, namažite ga sa podravka džemom od marelice. Roladu izrežite i poslažite u okrugli kalup za torte, na dno i sa strane, da ostavite u sredini prostor za mousse od čokolade.

    Za mousse od čokolade
    1.

    Čokoladu lomljenu ili nasjeckanu na jednake komadiće stavite u zdjelu iznad vode i otopite na pari. Polagano miješajte dok se potpuno ne rastopi. Kada ste gotovi, zdjelu ostavite sa strane i pustite da se čokolada polako hladi. Za to vrijeme oko pet minuta tucite jaja i šećer električnom miješalicom u drugoj posudi dok ne dobijete duplu količinu i šećer se ne osjeća pod prstima. Zatim dodajte ohlađenu čokoladu i kakao te sve još jednom dobro promiješajte.

    Na kraju trebate istući vrhnje za šlag u posebnoj zdjeli prema uputama na pakiranju. Kada je vrhnje gotovo, polako ga umiješajte u čokoladu kuhačom ili silikonskom žlicom. Nije preporučljivo koristiti pjenjaču niti miksati. I na kraju mousse od čokolade ulijte u kalup u kojemu se već nalazi poslagana rolada te stavite u frižider da se stisne sat vremena. Nakon sat vremena hlađenja izmiksajte 150 ml šlaga i ukrasite tortu po želji.

    Za raffaello kuglice
    1.

    Vodu i šećer držati na vatri nekoliko minuta, da se sav šećer istopi. Dodati isjeckan margarin, kada se margarin istopi, na laganoj vatri postepeno dodavati mlijeko u prahu, stalno mjesajuci da se ne stvore grudice, a zatim dodati i 200 g kokosa.

    Smjesu ohladiti otprilike 2 h, za to vrijeme pripremite bademe. Oblikovati kuglice, u sredinu stavljati polovinu badema ili lješnjaka i uvaljati u kokos i ukrasiti tortu po želji.







izvor : http://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar