JEDNOSTAVNA NEPEČENA TORTA SA JAGODAMA

Ovo je recept sa tri vrste cokolade koji se jednostavno topi u ustima.
Sastojci

    Za koru
    300 gr coko plazma keksa
    100 gr istopljenog maslaca

    Za cheesecake
    750 gr krem sira (ja sam koristila Philadelphia)
    3 dl vrhnja za slag
    1 dl secera
    200 gr bijele cokolade
    200 gr mlijecne cokolade
    200 gr tamne cokolade (Cokolada za kuhanje, amoze i tamnija sa 70% kakaa)

    Glazura
    50 gr mlijecne cokolade
    2 kasike ulja

    Dekoracija
    jagode
    100 gr cokolade po zelji





Priprema

    1.
    Zagrijemo rernu na 175 stepeni. Kalup od 24 cm premazemo maslacem. Stino izmrvimo keks i dodamo mu istopljen maslac, te rukama izravnamo na dno kalupa. Pecemo 15 minuta. Kad je peceno izvadimo iz rerne i ostavimo da se ohladi. Kad se kora ohladila stavimo ju u frizider dok pripremamo cheesecake.
    2.
    Prvo na pari istopino 200 gr bijele cokolade i ostavimo da se malo ohladi. Umutimo sir i secer zajedno, dodamo vrhnje za slag i mutimo dok nam smjesa ne bude fino kremasta i cvrsta.
    3.
    Smjesu podjelimo na tri jednaka dijela. U prvi dio dodamo istopljenu bijelu cokoladu, umutimo mikserom da nam se izjednaci i pospemo preko kore Stavimo u zamrzivac 15 minurta, a za to vrijeme istopimo na pari 200 gr mlijecne cokolade. Istopljenu cokoladu ostavimo da se malo ohladi i nakon toga dodamo je u smjesu, takodjer umutimo mikserom da se smjesa izjednaci i onda je pospemo preko bijelog dijela. Vratimo u zamrzivac na jos 15 minuta. Isti postupak ponovima i sa tamnom cokoladom, s tim da nakon sto nanesemo zadnji dio smjese cheesecake stavimo u frizider.
    4.
    Pripremimo glazuru, istopimo 50 gr cokolade sa 2 kasike ulja i pospemo preko cheesecaka. Preko glazure poredamo jagode i ostavimo u frizider da se stegne zajedno sa jagodama.
    5.
    Istopimo na pari cokoladu po zelji. Operemo i dobro posusimo jagode te ih umocimo u cokoladu i stavimo na papir za pecenje i u frizider dok se cokolada stegne.
    6.
    Gotov kolac ostavite u frizider najmanje dva sata.






    Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar