Torta sa kafom i čokoladom – mmm odlična


Sastojci

    Beze torta
     3 bjelanjka
     150 g secera
     150 g cokolade
     4 zlice ulja
     1 dl skuhane kafe
     75 g staub secera
     5 dl slatkog vrhnja
    Beze gljive
     1 bjelanjak
     50 g secera
      malo istopljene cokolade za sastavljanje gljiva i mrvicu kakao praha za posipanje







Priprema

Težina:
    Jednostavno

    Beze torta
    1

    Izmiksaj bjelanjke u snijeg; kada su napola cvrsti dodaji pomalo secer i nastavi miksati dok pjena ne postane cvrsta, glatka i sjajna.

    

    Na pek papiru iscrtaj tri kruga precnika 20 cm i u njima oblikuj tanke kore od smjese (ako su jaja sitna, radi kore precnika 18 cm). Beze kore su najstabilnije i ostanu lijepe bijele kad se suse dugo na niskoj temperaturi; ja ih susim najmanje 1 sat na 90* C (s ventilatorom) i nakon toga ostavim u iskljucenoj pecnici da se dosuse i rashlade.

    

    Cokoladu istopi na pari, pomalo umijesaj ulje pa ostavi da se rashladi na sobnoj temperaturi.

    Skuhanoj kafi dodaj staub secer pa stavi zajedno kuhati 5-7 minuta da se zgusne u sirup i nakon toga ostavi da se rashladi. Nemoj prekuhati da postane smolast, neka sirup bude gust ali da klizi sa zlice, inace ce biti prejakog okusa u torti - na tako malu kolicinu 5 minuta je obicno dovoljno.

    Vrhnje izlupaj u slag i ostavi u hladnjak da se dobro rashladi.

    

    Ohladjene beze kore premazi rastopljenom cokoladom i ubaci u hladnjak minutu-dvije da se cokolada stegne. Donju i goru koru premazi s jedne strane, a srednju koru premazi s obje strane; cokolada sprijecava da beze omeksa i rastopi se od kreme - naprotiv, ostace suh i krckav.

    

    Sirup od kafe lagano umijesaj u ulupano vrhnje pa s tim premazuj kore i sastavi u tortu; kore slazi tako da krema dodje na onu stranu koju smo premazali cokoladom.

    

    Ostavi tortu u hladnjaku par sati i serviraj je hladnu, direktno iz hladnjaka.

  Beze gljive
    1

    Bjelanjak i secer ulupaj isto kao za beze kore pa smjesu stavi u poslasticarsku vrecicu sa okruglim nastavkom.

    Na pleh za pecenje stavi pek papir pa vrecicu sa beze smjesom drzi okomito blizu pleha i istiskaj smjesu bez pomjeranja vrecice bilo kuda, tako formiras klobuke - sto vise smjese istisnes, to ce klobuk biti siri i veci.

    Mokrim prstom lagano tapnes klobuk po vrhu da ga malo poravnas ako treba.

    

    Za peteljku vrecicu drzis isto okomito nad plehom, ali istovremeno istiskujes beze i vrecicu polako podizes okomito pa ces tako napraviti peteljke.

    Napravi vise peteljki nego klobuka jer lako pucaju.

    Susi kao i beze kore.

    

    Gljive je lako sastavljati kad je peteljka ravna s gornje strane: ja im polako otpilim gornji dio, sasvim malo, tek toliko da ih poravnam - najlakse ide ostrim testerastim nozem za kruh (kad su osusene i rashladjene).

    

    Donju stranu klobuka umoci u rastopljenu cokoladu i zalijepi peteljku; ostavi da se cokolada stegne i gljive povezu pa ih pospi sa malo kakao praha.

    



izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar