Fraisier torta - svaki zalogaj se topi u ustima !
Sastojci
Broj osoba:
12 osoba
za koru:
60gr šećera
60gr brašna
25gr putera
korica 2 limuna
za kremu:
4 jajeta
2 zumanjka
50gr meda
100gr gustina
2 instant želatine
600ml mlijeka
ekstrakt vanilije
za zavrsiti tortu:
4 bjelanjka
50gr cokolade za kuhanje
600gr jagoda
50gr meda
sok dva limuna
Priprema
Vrijeme pripreme:
50 min
Težina:
Srednje zahtjevno
1
za pripremu kore:
razbij dva jajeta i dodj 60 grama šećera. muti mikserom dok ne bude svijetle boje, ali ne smije biti isuvise crvst snijeg jer neces moci dodati brasno.
izribaj koricu dva limuna i dodaj u smjesu. postepeno dodaji 60 gr brašna i umijesaj rucno. 25 gr putera omeksalog na sobnoj temperaturi rucno polako umijesaj u smjesu.
u kalup stavi papir za pecenje i izlij smjesu (ne sa velike visine da se ne bi izbili mjehurici zraka)
peci oko 20min na 160 stepeni
2
za to vrijeme iscijedi sok dva limuna, dodaj malo meda i vode, te ukuhaj na toploti. ovo ce trebati da se natopi kora.
3
priprema kreme:
razbij 4 jajeta i dodaj dva zumanca, u to dodaj 100 gr gustina pa dobro izmiskaj miskerom. za to vrijeme stavi 600ml mlijeka da provri i dodaj ekstrakt vanilije i med. skini mlijeko sa toplote pa ga polako dodaji u smjesu sa jajima. vrati kuhati smjesu na pari konstantno mijesajuci dok se ne dobije konzistencija pudinga. poslije smjesu razraditi mikserom i dodati dvije instant zelatine.
4
ohladjenu koru premazati sirupom od limuna. obruc od kalupa za tortu prekriti prozirnom plasticnom folijom i vratiti je na kalup. vece jagode ocistiti odrezati im vrhove da mogu ravno stajati, presjeci ih napola pa redati uz obruc kalupa stisnute jedna uz drugu.
5
kesicu napuni kremom, probusi rupu pa povlaci izmedju jagoda da ih ucvrstis.
6
prekrij cijelo dno kremom. po kremi poredaj ostatak jagoda.
7
s obzirom da je meni bilo malo kreme da zavrsim tortu (ocito je po receptu koji sam imala kalup bio manji) ja sam napravila cvrsti snijeg od 4 bjelanjka i 50 gr meda.
8
za dekoraciju sam otopila 50gr cokolade za kuhanje, stavila je u kesicu i probusila malu rupicu i pravila ovakve spirale na papiru za pecenje (treba ih ostaviti na papiru u frizider da se stisnu) koje sam poslije pobola u tortu. tortu sam jos ukrasila i malim dekor srcima koja sam kupila u marketu
izvor : coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar