Fraisier torta - svaki zalogaj se topi u ustima !


Sastojci

Broj osoba:
    12 osoba

      za koru:
     60gr šećera
     60gr brašna
     25gr putera
      korica 2 limuna
      za kremu:
     4 jajeta
     2 zumanjka
     50gr meda
     100gr gustina
     2 instant želatine
     600ml mlijeka
      ekstrakt vanilije
      za zavrsiti tortu:
     4 bjelanjka
     50gr cokolade za kuhanje
     600gr jagoda
     50gr meda
      sok dva limuna








Priprema

Vrijeme pripreme:
    50 min
Težina:
    Srednje zahtjevno

    1

    za pripremu kore:

    razbij dva jajeta i dodj 60 grama šećera. muti mikserom dok ne bude svijetle boje, ali ne smije biti isuvise crvst snijeg jer neces moci dodati brasno.

    izribaj koricu dva limuna i dodaj u smjesu. postepeno dodaji 60 gr brašna i umijesaj rucno. 25 gr putera omeksalog na sobnoj temperaturi rucno polako umijesaj u smjesu.

    u kalup stavi papir za pecenje i izlij smjesu (ne sa velike visine da se ne bi izbili mjehurici zraka)

    peci oko 20min na 160 stepeni
    2

    za to vrijeme iscijedi sok dva limuna, dodaj malo meda i vode, te ukuhaj na toploti. ovo ce trebati da se natopi kora.
    3

    priprema kreme:

    razbij 4 jajeta i dodaj dva zumanca, u to dodaj 100 gr gustina pa dobro izmiskaj miskerom. za to vrijeme stavi 600ml mlijeka da provri i dodaj ekstrakt vanilije i med. skini mlijeko sa toplote pa ga polako dodaji u smjesu sa jajima. vrati kuhati smjesu na pari konstantno mijesajuci dok se ne dobije konzistencija pudinga. poslije smjesu razraditi mikserom i dodati dvije instant zelatine.
    4

    ohladjenu koru premazati sirupom od limuna. obruc od kalupa za tortu prekriti prozirnom plasticnom folijom i vratiti je na kalup. vece jagode ocistiti odrezati im vrhove da mogu ravno stajati, presjeci ih napola pa redati uz obruc kalupa stisnute jedna uz drugu.
    5

    kesicu napuni kremom, probusi rupu pa povlaci izmedju jagoda da ih ucvrstis.
    6

    prekrij cijelo dno kremom. po kremi poredaj ostatak jagoda.
    7

    s obzirom da je meni bilo malo kreme da zavrsim tortu (ocito je po receptu koji sam imala kalup bio manji) ja sam napravila cvrsti snijeg od 4 bjelanjka i 50 gr meda.
    8

    za dekoraciju sam otopila 50gr cokolade za kuhanje, stavila je u kesicu i probusila malu rupicu i pravila ovakve spirale na papiru za pecenje (treba ih ostaviti na papiru u frizider da se stisnu) koje sam poslije pobola u tortu. tortu sam jos ukrasila i malim dekor srcima koja sam kupila u marketu





izvor : coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar