Recept preuzet sa : http://www.ljiljananieder.com
Sastojci
BISKVIT I:
čokolada za kuhanje: 50 g
maslac: 30 g
jaje: 3
voda, hladna: 3 žlice
šećer: 125 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 50 g
škrobno brašno, Gustin: 50 g
kakao: 20 g
prašak za pecivo: 2 žličice (lagano uzvršene)
PRELJEV:
čokoladno mlijeko: 12 žlica
KREMA I:
želatina: 6 listova
liker od jaja: 300 ml
vrhnje za šlag: 400 ml
vanilin šećer: 2 vrećice
BISKVIT II:
čokolada za kuhanje: 35 g
maslac: 20 g
jaje: 2
voda, hladna: 2 žlice
šećer: 80 g
vanilin šećer: 1 vrećica
brašno: 35 g
škrobno brašno, Gustin: 35 g
kakao: 15 g
prašak za pecivo: 1 žličica (vrhom puna)
PRELJEV:
čokoladno mlijeko: 8 žlica
KREMA II:
želatina: 4 lista
liker od jaja: 200 ml
vrhnje za šlag: 270 ml
vanilin šećer: 1 ½ vrećica
GLAZURA:
čokolade za kuhanja: 150 g
vrhnje za šlag: 150 ml
maslac: 25 g
Priprema
Za biskvit I: Čokoladu sitno narezati i zajedno s maslacem na laganoj vatri otopiti i ohladiti. Bjelanjke zajedno s 3 žlice hladne vode čvrsto mikserom izraditi. Postepeno dodavati šećer i vanilin šećere neprestano mikserom miješajući. Žumanjke jedan po jedan dodavati i dalje mikserom miješajući. Zatim rastopljenu, ohlađenu čokoladu dodati i kratko izmiješati.
Brašno, gustin, prašak za pecivo i kakao dobro izmiješati i prosijati. Dodati smjesi od jaja i oprezno žlicom ili metlicom za snijeg izmiješati, podižući smjesu od dolje prema gore. Dno kalupa za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje. Tijesto izliti u kalup, vilicom fino izravnati i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 °C, oko 30 minuta. Pečeni biskvit oprezno nožem odvojiti od ruba i ostaviti da se ohladi. Hladan jednom vodoravno prerezati.
Za kremu I: Želatinu staviti u hladnu vodu da omekša, nabubri. Zatim želatinu dobro ocijediti i na laganoj vatri otopiti. Izmiješati s likerom od jaja i ostaviti da se hladi 5 – 10 minuta, odnosno dok se smjesa ne počne stezati. Vrhnje za šlag zajedno s vanilin šećerom čvrsto mikserom izraditi i oprezno izmiješati sa smjesom od likera.
Donji biskvit staviti na tanjur za tortu, poprskati sa 6 žlica čokoladnog mlijeka i namazati s 2/3 kreme te prekriti gornjim biskvitom, koji također poprskamo sa 6 žlica čokoladnog mlijeka. Tortu okolo namazati preostalom kremom i staviti u hladnjak da se krema dobro stegne.
Za biskvit II: Biskvit II na isti način pripremiti kao i biskvit I sa navedenim namirnicama za biskvit II. Staviti peći u kalup za tortu promjera 18 cm, u zagrijanu pećnicu na 175 °C oko 20 minuta. Ohlađen biskvit jednom vodoravno prerezati.
Za kremu II: Kremu II pripremiti na isti način kao i kremu I sa navedenim namirnicama za kremu II.
Kada se prva torta dobro ohladila, izvaditi iz hladnjaka i dio gdje ćete položiti manju tortu tanko namazati s malo kreme. Položiti jedan biskvit, poprskati ga sa 4 žlice čokoladnog mlijeka, premazati sa 2/3 kreme, položiti drugi biskvit, poprskati ga sa 4 žlice mlijeka i rub namazati preostalom kremom. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći). Tortu preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.
Za glazuru: Vrhnje za šlag zagrijati, skloniti sa štednjaka, dodati sitno narezanu čokoladu i maslac te miješati sve dok se čokolada ne otopi. Pustiti da se malo ohladi (uz povremeno miješanje) i preliti po torti, tako da glazura curi po rubovima.
Tortu ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata da se hladi. Rezati vlažnim nožem!
Nema komentara:
Objavi komentar