Recept preuzet sa : www.ljiljananieder.com
Sastojci
TIJESTO:
maslac: 200 g
čokolada za kuhanje: 150 g
oštro brašno: 4 žlice
prašak za pecivo: ½ vrećice
jaja: 4
sol: prstohvat
šećer: 120 g
PRELJEV:
mlijeko: 120 ml
rum: 30 ml
KREMA:
vrhnje za šlag: 500 ml
čokolada za kuhanje: 300 g
Priprema
Za tijesto: Čokoladu sitno narezati i zajedno s maslacem na laganoj temperaturi otopiti i ohladiti. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto mikserom izraditi. Polako dodavati 30 g šećera neprestano mikserom miješajući. Žumanjke i 90 g šećera mikserom kremasto izraditi (2 – 3 minute). Hladnu otopinu čokolade i maslaca umiješati.
Izmiješano brašno i prašak za pecivo dodati u smjesu i izmiješati. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka lagano žlicom ili metlicom za snijeg (NE mikserom). Smjesu istresti u lim veličine 34 x 22 cm, koji ste prethodno namazali masnoćom i posuli brašnom, izravnati te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C, 25 – 30 minuta. Pečeni, još vruć biskvit preliti mješavinom mlijeka i ruma i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu: Čokoladu sitno narezati. Vrhnje zagrijati i skloniti sa štednjaka. Dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada potpuno ne otopi. Krema je tekuća, to Vas ne treba zabrinjavati! Kremom preliti hladan kolač i ostaviti oko ½ sata na sobnoj temperaturi da se malo ohladi. Zatim staviti u hladnjak da se kolač stegne (najbolje preko noći).
Kolač rezati vrućim nožem koji umačete u vruću vodu, obrišete, režete i za svaki novi rez postupak ponavljati.
Nema komentara:
Objavi komentar