Pokladne krofne
Sastojci
Broj osoba:
4 osobe
Tijesto:
70 gr maslaca
6 komada žumanjaka
1 kašika ruma
280 gr brašna
1/2 kesice peci praška
1 kašika šećera
2 dl vrhnja ili mlijeka
30 gr kvasca
Priprema
Vrijeme pripreme:
90 min
Težina:
Srednje zahtjevno
Postupak:
1
Maslac i žumanjke dobro izraditi i dodati brašno sa praškom za pecivo.
2
Kvasac rastopiti u mlakom vrhnju sa kašikom šećera i sačekati da uzdigne.
3
Uzdignuti kvasac dodati smjesi maslaca,žumanjka i brašna i dobro kuhačom razraditi tijesto sve dok se ne pojave mjehurići. Rum dodati po ukusu.
Ostaviti da se udupla na toplom mjestu.
4
Tijesto razvaljati i praviti krofne i ostaviti da odstoje 1/4 sata na radnom stolu pazeći da se ne obrazuje korica (najbolje pokriti kuhinjskom krpom ili folijom).
5
Pržiti na dubokom ulju okretajući stranu krofni koja je bila gore da se prva prži. Kad su pržene izvaditi na papirni ubrus i posuti šećerom u prahu.
Posluživanje
Poslužiti dok su tople ili ih puniti sa džemom,nutelom ili pudingom i počastiti se.
izvor : http://www.coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar