Gurabije – turski keksići

Gurabije su poslastica koja se tradicionalno priprema u Turskoj, ali i u Grčkoj kao i na Kipru. Najsličnija je našim vanilicama i toplo vam preporučujemo da ih isprobate. Ove su punjene jabukama i orasima.

Potrebni sastojci:

Za testo

    125 g putera
    1 šolja ulja
    1 šolja jogurta
    Brašno – po potrebi
    Prašak za pecivo
    Nekoliko kapi vanila ekstrakta
    1 šolja šećera u prahu

Za nadev

    2 veće jabuke
    1 šolja šećera
    1 kašičica cimeta
    1 šolja naseckanih oraha






Puter, biljno ulje i šećer mutite mikserom dok se ne sjedini, dodajte jogurt, ekstrakt vanile pa sve skupa promešajte i na kraju dodavajte brašno i prašak za pecivo toliko da biste umesili testo, kao za keksiće – ni pretvrdo ni previše mekano. Testo umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Dok se testo odmara pripremite nadev. Jabuke očistite, naribajte, pomešajte sa šećerom i stavite da se kuvaju dok ne ukuva sva voda, dodajte orahe i cimet, promešajte i ostavite da se hladi.

Ohlađeno testo podelite na dva dela, svaki razvaljate u tanki krug pa ga isecite na jednake trouglove. Na širu stranu trougla stavite kašičicu nadeva pa urolajte od šire strane prema vrhu, kao kiflice, i slažite na pleh za pečenje.

Pecite 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečene gurabije pospite šećerom u prahu.






Recept preuzet sa :  http://lifepressmagazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar